KİTAP
İnşaat Hukuku Kitabı

Kooperatif Kuruluş İşlemleri

~ 10.04.2010 ~
KOOPERATİF KURULUŞ İŞLEMLERİ
 

ANASÖZLEŞME VE GENEL DURUM BİLDİRİMLERİNİN TEMİN EDİLECEĞİ YERLER
Anasözleşmeler Ankara'da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Santemko Tüketim Kooperatifinden (0.312.286 03 65/ 2902 ) (Eskişehir yolu San.ve Tic.Bakanlık içi ve Tandoğan ek bölümden) , illerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden temin edilebilir.
Genel durum bildirimleri Ankara'da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatını Güçlendirme Vakfından (0.312.286 03 65 / 2148) ve Ankara Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü'nden (0.312.310 66 81) , illerde Sanayi Ticaret İl Müdürlükleri'nden temin edilebilir.
Ayrıca Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ve Birliklerinin Anasözleşmeleri Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliklerinden (Işıklar Caddesi No:14/2 Ulus/Ankara) (0.312.324 06 40 - 309 59 54) temin edilebilir.
Yapı ve diğer kooperatif birliklerinin anasözleşmesini TESK 'den (Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu ) (Tunus Caddesi No:4 Bakanlıklar/Ankara) (0.312.418 32 69) temin edilebilir.
KOOPERATİF KURULUŞUNA İZİN VERİLMESİ
Bakanlığımızca hazırlanarak uygulamaya konulan Örnek Anasözleşmelerin aynen kabul edilmesi halinde, Konut Yapı, Toplu İşyeri Yapı, Tüketim, Turizm Geliştirme, Temin Tevzi, Küçük Sanayi Sitesi Yapı, Küçük Sanat, Motorlu Taşıyıcılar, Üretim ve Pazarlama, Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatifleri'nin kuruluşlarına İl Müdürlüklerince izin verilmektedir.
Bu anasözleşmelerin, "Unvan", "Merkez", "Süre", "Paylar" maddelerinde yapılmak istenilen değişikliklere ilişkin izin işlemleri de İl Müdürlüklerince yapılmaktadır.
Anasözleşmelerin diğer maddelerinde yapılmak istenilen değişikliklere Bakanlığımızca (Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü) izin verilmektedir.
KONUT YAPI KOOPERATİFİ
AMAÇ VE FAALİYET KONULARI :
Örnek Anasözleşme Madde 6 - Kooperatifin amacı ortaklarının konut ihtiyaçlarını karşılamaktır.
Bu amaçla kooperatif :
1-Arsa ve arazi satın alır, birleştirir imar planına uygun biçimde böldürerek altyapı, plan, proje ve maliyet hesapları hazırlar ve ortaklarına konut yaptırır.
2-Yaptırılan konutların mülkiyetini bu anasözleşmede yazılı esaslara göre ortaklarına aktarır.
3- Ortaklarının sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerekli tesisleri kurar, bunları ortaklarına aktarabilir.
4-Yukarıdaki fıkralardaki yazılı hususları sağlamak üzere, ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalarda bulunabilir, gayrimenkul ve menkulleri iktisap eder, kiralar, kiraya verir, satar ve benzeri tasarruflarda bulunur, aynı haklar tesis eder.
5-Kooperatifin kredi ihtiyacının karşılanması amacıyla ilgili finansman kuruluşlarına başvuruda bulunur, borçlanır, açılan kredinin zamanında ve amacına uygun kullanılmasını sağlayıcı tedbirleri alır.
6-Konut yapımının imkansızlaşması halinde, kooperatife ait arsayı parselleyerek, genel kurulca karara bağlanması şartıyla kur'a ile ortaklarına dağıtır.
7-Konut yapı kooperatifleri üst kuruluşlarına katılır.
8-Gerektiğinde ortaklar ve personel için yardım fonları oluşturur, konusu ile ilgili eğitim, yayın, araştırma ve benzeri faaliyetlerde bulunur. 
ORTAKLIK ŞARTLARI :
Örnek Anasözleşme Madde 10 - Kooperatife ortak olabilmek için aşağıdaki nitelik ve şartların varlığı gereklidir.
1-Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip gerçek kişi olmak.
2-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya yabancı uyruklu olmakla birlikte 2644 Sayılı Tapu Kanunu veya yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre Türkiye'de gayrimenkul edinmesine imkan sağlanmış kişilerden bulunmak.
3-1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 9' ncu maddesinde sayılan tüzel kişilerden olmak.
KONUT YAPI  KOOPERATİFİNİN KURULUŞU SIRASINDA İSTENEN BELGELER
1. Dilekçe
2. Kurucuların imzalarını taşıyan Noter onaylı 10 adet anasözleşme.
3. Kurucu ortakların tamamının ikametgah belgeleri ve nüfus kayıt örnekleri.
4. Kooperatif Kuruluş Bilgi Formu.
KOOPERATİF ANASÖZLEŞMESİNİN HERHANGİ BİR MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI SIRASINDA İSTENİLEN BELGELER
1. Dilekçe
2. Değiştirilmek istenen madde metninin eski ve yeni şeklinin karşılıklı olarak yazılmış ve yönetim kurulunca imzalanmış şekli (10 nüsha).
3. Anasözleşme değişikliğine neden ihtiyaç duyulduğuna dair gerekçeli yönetim kurulu kararının Noter onaylı bir örneği.
4. Kooperatifin kuruluş ilanının yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin aslı veya fotokopisi (dosyasında bulunmaması halinde).
5. Kooperatifin en son durumunu gösterir Kooperatif ve Üst Kuruluşları Genel Durum Bildirimi Formu.
Unvan, süre, merkez ve sermaye değişikliği izinleri II Sanayi ve Ticaret Müdürlüğünce, anasözleşmedeki diğer madde değişikliği izinleri Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğünce verilmektedir.
KOOPERATİF TÜRÜNÜN VE ANASÖZLEŞMENİN TAMAMININ DEĞİŞİKLIĞI SIRASINDA İSTENİLEN BELGELER
1. Dilekçe
2. Yönetim Kurulu üyeleri tarafından her sayfası imzalanmış ve usulüne uygun şekilde doldurulmuş 10 adet anasözleşme (Noter onayına gerek yoktur.).
3. Yürürlükteki anasözleşmeden bir adet (dosyasında bulunmaması halinde).
4. Yürürlükteki anasözleşmenin yürürlükten kaldırılarak Bakanlığımızca hazırlanan başka bir tür anasözleşmenin kabul edilmesine ilişkin gerekçeli ve noter onaylı yönetim kurulu kararı.
5. Kooperatifin kuruluş ilanının yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin bir örneği (dosyasında bulunmaması halinde).
6. Varsa, eskiden yapılan anasözleşme değişikliklerinin yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi (dosyasında bulunmaması halinde).
7. Kooperatifin en son durumunu gösterir "Kooperatif ve Üst Kuruluşları Genel Durum Bildirimi Formu".
Bu değişiklikler sırasında kooperatif türlerine göre başka belgeler de istenebilmektedir.
Kooperatif türünün ve Anasözleşmenin tamamının değişiklik izinleri Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğünce verilmektedir.
Daha ayrıntılı bilgi Kuruluş Şubesi Müdürü Muharrem BAL (Tel: 0.312 286 03 65 / 2404) ve Şef Turgut ALPAY'dan (Tel: 0.312 286 03 65/ 24 03) alınabilir.
KOOPERATİF VE BİRLİKLERİN GENEL KURUL BAŞVURULARINDA İSTENEN BELGELER
1. Sanayi ve Ticaret İI Müdürlüklerine hitaben yazılan dilekçe
2. Genel Kurul Gündemi.
3. Yönetim Kurulu karar örneği.
4. Temsilci ücretinin yatırıldığını gösteren maliye veznesi alındı belgesi.
Daha ayrıntılı bilgi Uygulama Şubesi Müdürü Mustafa KORKMAZ ve Şef Hüseyin YÜKSEL'den alınabilir.
(Tel: 0.312.286 03 65 / 2404-2406)
KOOPERATİF VE BİRLİKLERİN GENEL KURULLARI SONRASINDA VERİLECEK BELGELER
1. Sanayi ve Ticaret İI Müdürlüğüne hitaben yazılan dilekçe
2. Genel Kurul tutanağı.
3. Adresli ortaklar listesi (Haziran Cetveli.) 4. Yönetim ve denetim kurulu raporları.
5. Bilanço (1.670.000 TL damga pulu yapıştırılmış.)
6. Gelir/Gider Farkı tablosu (810.000 TL damga pulu yapıştırılmış.) 7. Genel kurul toplantısı için ortaklara yapılan duyuru listesi.
8. Kooperatif ve üst kuruluşları genel durum bildirimi formu. Daha ayrıntılı bilgi Uygulama Şubesi Müdürü Mustafa KORKMAZ ve Şef Hüseyin YÜKSEL'den alınabilir.
(Tel: 0.312.286 03 65 / 2404-2406)
KOOPERATİF VE BİRLİKLERİN GENEL KURUL TOPLANTILARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
A) GENEL KURUL ÖNCESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
a) Genel kurul toplantısı ile ilgili başvuruların; genel kuruldan en az 15 gün önce Sanayi ve Ticaret İI Müdürlüklerine yapılması, başvuru yazılarında; toplantı günü, saati ve yerinin mutlaka belirtilmesi gerekmektedir. (Kooperatifler Kanunu Md. 45, örnek Anasözleşme Md.30/1 )
b) Kooperatif ve Birliklerin genel kurul toplantısı ile ilgili bildirim yazılarında; kooperatifin ünvanı, ortak sayısı, yazışma adresi, telefon ve ticaret sicil numarasının belirtilmesinde fayda görülmektedir.
c) Genel kurul toplantısı ile ilgili yazıların kooperatifte imzaya yetkili iki kişi tarafından imzalanması, bu yazıya toplantı gündemi ile Maliye Saymanlıklarına Bakanlık Temsilcisi ücretinin yatırıldığını gösteren "Vezne Alındısı" makbuzunun mutlaka eklenmesi gerekmektedir. (Kooperatifler Kanunu Md. 60.87, Örnek Anasözleşme Md. 30/2, 46)
d) Genel kurul toplantısının muhtelif nedenlerle Bakanlığımıza bildirilen günde yapılmaması ya da ertelenmesi durumunda, ikinci ve izleyen diğer toplantılar için yeniden ilgili Sanayi ve Tıcaret II Müdürlüğünden temsilci isteminde bulunulması gerekmektedir.
B) GENEL KURUL TOPLANTISI SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
a) Genel kurul tutanağının toplantı yerinde yazılması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle toplantı yerinde daktilo makinası ve karbon kağıtları bulundurulması, daktilo makinasının bulunmaması durumunda ise, el yazısı okunaklı kişilerin yazmanlıklara seçilmesinde fayda görülmetedir.
b) 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 87. maddesine göre, her genel kurul toplantısı nedeniyle ilgili Sanayi ve II Tıcaret Müdürlüğü'nden temsilci isteme zorunluluğu bulunmaktadır. Usulüne uygun temsilci istenilmesi halinde, toplantı açılma saatinden itibaren 1 saat Bakanlık Temsilcisinin gelmesi beklenecek, bu sürede görevli Bakanlık temsilcisi toplantı yerinde hazır bulunmazsa, durum bu tutanakla tespit edilerek, genel kurulun yetkili kişiler tarafından açılması mümküm olabilecektir.
c) Genel kurul toplantısının, toplantı çağrısını yapan kişi ve organca yetkili kılınan kişiler tarafından açılması ve genel kurui başkanı ve yazmanların mutlaka kooperatif ortakları ve üst kuruluş temsilcileri arasından seçilmesi gerekmektedir. (Örnek Anasözleşme Md.34)
d) Genel kurul toplantı tutanağının toplantı yerinde düzenli olarak tutulması, genel kurulda yapılan görüşmelerin ve alınan kararların toplantı tutanağına yazılması, alınan kararlara muhalif kalan ortak ve kişiler varsa, karşı görüşlerin tutanağa yazılması zorunluluğu bulunmaktadır. (Kooperatifler Kanunu Md. 87(53)
C) GENEL KURUL SONRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
a) Genel kurul tutanaklarının; toplantının açılışını mütakiben seçilen genel kurul başkanı, yazmanlar ve toplantıya görevlendirilen Bakanlık Temsilcileri tarafından toplantı yeri terkedilmeden imzalanması gerekmektedir.
b) Genel kurul toplantısı sonrasında düzenlenecek belgelerin, en geç bir ay içinde Ankara merkezinde Bakanlığımıza, diğer illerde ise ilgili Sanayi ve Ticaret Müdürlüğüne verilmesi gerekmekterdir.
c) Bakanlığımıza verilecek belgeler arasynda gösterilen "Kooperatif ve Üst Kuruluşları Genel Durum Bildirimi"nin Bakanlığımız Vakfından ve Sanayi ve Ticaret İI Müdürlüklerinden temin edilmesi mümkün bulunmaktadır.
d) Bakanlık Temsilcisi katılmayan toplantılar için yatırılan temsilci ücretlerinin, ilgili kooperatif yetkililerine iade edilmesi mümkün bulunmaktadır. Bunun için genel kurul sonrasında Bakanlığımıza ve Sanayi ve Ticaret İI Müdürlüklerine verilecek belgelerin bir yazı ekinde ilgili şubeye ibraz edilmesi yeterli görülmektedir.
e) Bakanlığımıza verilecek belgeler arasında sayılan "Kooperatif ve Üst Kuruluşları Genel Durum Bildirimi"nin kooperatifte uygun olan bölümlerinin daktiloyla ya da el yazısı ile düzgün olarak doldurulmasına ve kooperatifin iki yetkilisinin isimleri de yazılarak imzalanmasına özen gösterilmelidir.
f) Kooperatif ve Üst kuruluşların olağan genel kurul toplantılarının her yılın ilk altı ayında yapılması ya da ortaklarının bu süre içinde usulüne uygun olarak toplantıya çağrılması gerekmektedir. (Kooperatifler Kanunun Md.45)
g) Olağan genel kurul toplantılarını her yılın ilk altı ayında yapmayan ya da ortakları bu süre içinde genel kurula çağırmayan yönetim kurulu üyeleri hakkında Kooperatifler Kanununun Ek. 2/2 maddesi hükümlerine göre cezai yaptırım öngörülmüştür. Bu bakımdan olağan genel kurul toplantılarının süresinde yapılması ve belgelerin de Bakanlığımıza ve Sanayi ve Ticaret İI Müdürlüklerine verilmesi konusuna kooperatif yetkililerince gerekli özenin gösterilmesinde fayda görülmektedir.
 

 
Hits: 5780

KOOPERATİF SORUNLAR

Bakanlık Temsilcisinin Toplantıya Gelmemesi Genel Kurul Kararlarının Geçerliliğini Etkiler mi?
 Kooperatifin usulüne uygun başvurusuna karşın temsilci toplantıya gelmezse, toplantının başlanmasını ve devamını sağlamak üzere, mahalli idare amirine (o yerin ...
Kooperatif Genel Kurul Kararının Tescil ve İlan Ettirilmemesinin Sonuçları
 Yönetim kurulunun genel kurul tutanaklarının bir suretini derhal ticaret sicil memurluğuna vermesi ve ilana tabi konuları tescil ve ilan ettirmesi  gerekir (TTK. Md. 421-422). Bu ...
KOOPERATİF TARAFINDAN DAİRE TAHSİS USULÜ
 Ana sözleşmenin 62. Maddesi uyarınca, konutlar, maliyet bedelleri kesinleştikten sonra, ortaklar veya temsilcilerinin katılımıyla, noter önünde çekilecek kurayla ...
İSTİFA EDEN KOOPERATİF ÜYESİNE NASIL, NE ZAMAN VE NE KADAR ÖDEME YAPILIR
1.      Kooperatiften çıkan veya çıkarılan ortakların kendilerinin yahut mirasçılarının kooperatif varlığı üzerinde hakları var ise ...
KOOPERATİFLERDE KONUTLARIN ORTAKLARA DAĞITIMI (KUR'A VEYA TAHSİS)
Konutlar, maliyet bedelleri kesinleştikten sonra ortaklar veya temsilcilerinin katılımıyla noter önünde çekilecek kura ile dağıtılır. konutların ortaklara önceden ...
KOOPERATİF ORTAKLIĞI, ORTAKLIĞA KABUL, ORTAĞIN HAKLARI
Kooperatif ana sözleşmesine göre ortak olmak isteyenin kooperatife kabulü yönetim kurulunun takdir ve kabulüne bağlıdır. Yönetim kurulu bu yetkisini olumsuz ...
YÜKLENİCİDEN BAĞIMSIZ BÖLÜM SATIN ALAN KİŞİLER KOOPERATİFE ORTAK EDİLSELER BİLE, AİDATLARI ÖDEMEDİKLERİ GEREKÇESİYLE KOOPERATİFTEN İHRAÇ EDİLEMEZLER
Kooperatif, konut ihtiyacını yükleniciye vermiş ve yüklenici de kendisine ait konutlardan birini satarak davacıyı kooperatife ortak yapmıştır. Bu özel durum nedeniyle ortak ...
KOOPERATİF ORTAKLIĞININ PEŞİN PARA İLE GERÇEKLEŞMESİ
Kooperatifte ortakların hak ve yükümlülüklerde eşit olmaları esastır. Bazı kişilerin, peşin ödeme yaparak, kooperatife ortaklık kaydı veya kendilerine konut veya ...
ÇIKAN VEYA ÇIKARILAN ORTAĞA ÖDEME YAPILMASI
Kooperatif ortaklığından çıkan veya çıkarılan kişilerin kooperatifteki birikmiş ödemelerinin geri verilmesi konusunda “alacak davası” açmaları ...
KOOPERATİF HUKUKUNA İLİŞKİN İÇTİHADİ BİLGİLER
KOOPERATİF İLE ORTAK ARASINDAKİ UYUŞMAZLIK-ZAMANAŞIMI Kooperatif ile ortağı arasındaki uyuşmazlıklarda Borçlar Kanunu gereğince zamanaşımı süresi 5 yıldır. Dava ...
RAPOR: KOOPERATİF GENEL KURUL KARARLARININ İPTALİ
    TUZLA 1.ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE     DOSYA NO : 2010/509   “BİLİRKİŞİ RAPORU”     Davacılar Aykut ERDOĞAN, Mehmet ...
İFLAS HALİNDE KOOPERATİF ORTAKLARININ VE ARTAKLIKTAN AYRILANLARIN SORUMLULUĞU
Merdan Çalışkan (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Kontrolörü) Giriş Bilindiği üzere, Türk Ticaret Kanunu’nun 136’ncı maddesine göre kooperatifler ...
Kooperatif Kuruluş İşlemleri
KOOPERATİF KURULUŞ İŞLEMLERİ   ANASÖZLEŞME VE GENEL DURUM BİLDİRİMLERİNİN TEMİN EDİLECEĞİ YERLER ...
Kooperatiflerde Kuruluş
KOOPERATİFLERDE KURULUŞ   Dilekçe ( ...
Kooperatif Genel Kurulu Nasıl Yapılmalıdır?
KOOPERATİF GENEL KURULU NASIL YAPILMALIDIR? Kooperatiflerde bütün ortakları temsil eden en yetkili organ genel kuruldur. Kooperatiflerin varlığını sürdürebilmesi ...
Kooperatiflerin Tasfiyesi
KOOPERATİFLERİN TASFİYESİ Kooperatif; 1- Anasözleşme gereğince, 2- Genel kurul kararı ile, 3- İflasın açılmasıyla, 4- Kanunlarda öngörülen diğer ...
Kooperatiflerde Genel Kurulu Toplantıya Çağrılması Sorunları
Kooperatiflerde genel kurulu toplantıya çağırabilecek kişiler ve çağrıda usul sorunu    Merdan ÇALIŞKAN     Kooperatiflerin en yetkili organı ...
Konut Yapı Kooperatifi Anasözleşmesi
KONUT YAPI KOOPERATİFİ ANASÖZLEŞMESİ   KURULUŞ : Madde 1- Bu arasözleşmede isimleri,tabiiyetleri,ikametgah adresleri ve taahhüt ettikleri sermaye payları gösterilen ...
Kooperatiflerde Gündem
KOOPERAATİFLERDE GÜNDEM  HAZIRLANMASI VE DEĞİŞTİRİLMESİ KOŞULLARI   Atilla İNAN         Sayıştay Uzman ...
KOOPERATİF TAZMİNATI
Davacı vekilinin, davalı kooperatifin ortağı olan müvekkilinin kura çekimine dahil edilmediği gibi kendisine konut da teslim edilmediğini ileri sürerek müvekkiline konut ...